23.12.2010

Älä osta mitään turhaa


Samma muistuttaa siitä, että omaa kuluttamistaan on syytä tarkkailla hieman useammin kuin yhtenä päivänä vuodessa. Vastasin haasteeseen: tavoitteenani on, etten tee turhia hankintoja vuoden 2011 aikana.

Kuten Sammakin huomautti, voi olla vaikeaa määritellä mikä on turhaa ja mikä ei. Ainakaan mitään yleispätevää määritelmää ei voi esittää. Paitsi ehkä tämän: mikä ei ole tarpeellista, on turhaa. Ja tällä on hyvä mennä eteenpäin.

Olen köyhä ja opintovelallinen opiskelija, ja olen tottunut kurinalaiseen kitkuttamiseen. Pelkästään tarpeeseen ostaminen on tuttua. Se ei ole ollut valinta, vaan pakko. Siksi uskon pärjääväni ensi vuodesta ja tästä haasteesta vähintään kohtalaisesti (pieniä lipsahduksia on itselleen sallittava, se on selvä).

Tärkeintähän tässä onkin nyt se, että tulee ehkä mietittyä laajemminkin kulutustottumuksiaan. Ja tosiaan vähän useammin kuin yhtenä Älä Osta Mitään -päivänä.

Tuliko sinulle joulusta ostokrapula? Hirvittääkö, kuinka paljon rahaa meni lahjoihin, ruokiin ja juomiin? Olisiko ne rahat voinut käyttää viisaamminkin? (Olen kovasti tyytyväinen siitä miten sain omat joulumuistamiseni hoidettua köyhäilyprojektini mukaisesti, mutta siitä lisää myöhemmin kun lahjat on avattu.) Nyt jos koska on hyvä aika aloittaa miettiminen, osallistu reippaasti haasteeseen!

2 kommenttia:

Yamaba kirjoitti...

Haaste on hyvä. Vaikka ostorapulaa ei ole. Ruokaa on riittävästi, vaimo, tytär ja koira tyytyväisiä, niin kuin minäkin. Minullakin on menneisyydestä tuttua se opiskelijan vähäkulutuksinen elämäntapa, eikä siitä ole helppoa päästä velkansa maksettuakaan irti. Hyvät joulun jatkot.

Hehkuvainen kirjoitti...

Eipä vähäkulutuksisuudesta (?) kai tarvitsekaan päästä irti :). Tietysti kiva jos ei tarvitse kitkuttaa, mutta eihän tarvitse alkaa törsäämäänkään. Hyvää joulun jatkoa sinnekin, ja onnea uudelle vuodelle!