6.10.2010

Vaakunaleijona on uusi hakaristi?


Nyt käsi sydämelle ja rehellinen vastaus seuraavaan kysymykseen: millainen mielikuva sinulle tulee ihmisestä, jonka näet kantavan Suomen leijonaa koruna, tatuointina tai vaatteeseen painettuna kuvana? Ei mietitä nyt jääkiekkomaajoukkuetta tai muita, joilla on vaakunaleijona mukana työn puolesta, vaan niitä ihan tavan arki-ihmisiä, joita tulee vastaan koulussa, työpaikoilla, kadulla ja kaupoissa.

Naispuolinen luokkatoverini on saanut leijonariipuksensa takia kuulla useita rasisti- ja skinikommentteja. Siis ihan tavalliset miehet ja naiset ovat olleet sitä mieltä, ettei järki-ihminen tuollaista korua kaulaansa laita - ja ovat tulleet tämän ihan päin naamaa kertomaan. Näin siitä huolimatta, että korkokengissään, vaaleanpunaisessa villapaidassaan, laitetussa tukassaan ja rakennekynsissään luokkatoverini on aika kaukana kaljupäisestä ja maastohousuisesta isänmaafanaatikosta...

Niin, tunnustuksen paikka. Jos näen kaljupäisen tai inttitukkaisen miehen, joka on kuin Varustelekan (hieno kauppa muuten, en sillä sano!) mannekiini ja jolla killuu kaulassa valtava leijonakoru, ajattelen helposti hänen olevan rasisti. Koskaan en ole päässyt testaamaan ajatukseni paikkansapitävyyttä, joten voin siis hyvinkin olla väärässä, mutta ensiajatus on tämä. Niin kuin ilmeisesti kovin monilla muillakin, mikä on hirvittävän surullista.

Tästä on kiittäminen ikävää ilmiötä, josta Ossi Mäntylahti kirjoitti viime vuoden puolella. Artikkelissa mainittu (perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaanakin kunnostautunut) Rami Sipilä on juuri sellainen ihminen, johon en välittäisi tutustua. Hänen ja kaltaistensa ääliöiden takia vaakunaleijonamme on nyt kaikenlaisten rasistien jengitunnus. Kukin saa toki tykönään olla maahanmuutosta ja ulkomaalaisista mitä mieltä haluaa, mutta tappouhkausten ja muiden viljeleminen julkisuudessa ei kyllä auta luomaan positiivista mielikuvaa vaan tahraa hiljalleen viereltään kaiken hyvänkin.

Minusta vaakunaleijona on hieno ja se on tunnetasolla minulle tärkeä. Leijona on koruna kaunis ja haluaisin käyttää sellaista. Vaan en voi, sillä en halua leimautua tummaihoisten vihaajaksi tai antisemitismin kannattajaksi. En halua että joku kuvittelisi minun olevan samoilla linjoilla ääriryhmien kanssa. Kiitti vaan, Sipilä ja muut.

8 kommenttia:

Mimmu kirjoitti...

Riippuu niin siitä ihmisestä muuten. Omalla miehellä nimittäin on leijonariipus kaulassaan eikä tuo nyt ainakaan pahimmanluokan rasisti ole. Ei pidä sitä siitä syystä kaulassa vaan juurikin siksi, että sattuu pitämään sen ulkonäöstä.

Salla kirjoitti...

Hieno se riipus (tai muu jellonatavara) on. Voihan joku viedä isänmaallisuuden yltiömäisyyksiin, mutta ei kaikki. Ihan kuin Mimmu sanoi, riippuu ihmisestä.
Jos kaikki jellonalliset olisi rasisteja, tarttis kai varoittaa ukkoa lankomiehen rannekorun merkitysestä...

Hanni kirjoitti...

Mie en leimaa tuon kaulakorun vuoksi ihmistä, koska olen nähnyt sen niin erilaisten ihmisten kaulassa. Kaunis koruna ja ajatuksenakin, jollei ajatusta pilata. Mutta esim mun lapset kieltäytyivät, kun ehdotin että ostaisin heille leijonakorut. Nuorten keskuudessa sillä on ilmeisesti tietty merkitys. Harmi sinänsä..

Hehkuvainen kirjoitti...

Mimmu: tottahan toki se riippuu kokonaisuudesta, että mitä mieltä on ihmisestä. Mutta jos nyt sattuisi olemaan ihan vain näköhavainnon varassa...? Onneksi olet saanut tutustua mieheesi ihan kokonaisuutena :). Mukavaa, että teillä suhtaudutaan leijonaan myönteisesti ^_^.

Salla: "jos kaikki jellonalliset olisivat rasisteja..." Onneksi eivät ole! Harmi, että ne jotka ovat, ovat niin äänekkäitä >:(. Ja veljesihän on onneksi fiksu mies eikä mikään Kiihkohullu :).

Hanni: voih, sinäkin olet siis törmännyt asiaan lastesi kautta :(. Se on tosiaan sääli, etteivät nuoret välttämättä halua leijonakoruja, kun yhdistävät sen johonkin yltiöisänmaallisuuteen.

Alitsa kirjoitti...

Minulle on syntynyt negatiivinen assosiaatio Suomi-leijonaan, koska olen nähnyt sitä liikaa vääränlaisten ihmisten kaulassa.

Minä rakastan heraldiikkaa ja kivastihan se jellona siinä polkee sorron miekkaan jalkoihinsa. Mutta mahtuuko suomalaiseen leijona-isänmaallisuuteen vaikkapa maahanmuuttajataustaiset henkilöt?

Jos mahtuvat, saamani mielikuva on väärä - ja olen siitä pelkästään onnellinen!

Hehkuvainen kirjoitti...

Harmi, että negatiivinen assosiaatio on päässyt syntymään (mutta en yhtään ihmettele että niin on käynyt) :(. Mitenkähän sen saisi poistettua? Miten voisi puhdistaa leijonan maineen?

Leijonamieli kirjoitti...

Voisiko vaakunaleijonan maineenpalautus näyttää vaikkapa tältä?

Hehkuvainen kirjoitti...

Kenties :).