24.3.2009

Ohjeita emännälle osa 10


Arvon leidit! Nyt kun keväiset säät houkuttelevat ulkoilemaan, muistattehan pukeutua asianmukaisesti. Emännän tietokirja vuodelta 1953 suosittelee kävelypukua.

"Kävelypuku on naisen puvustoon kuuluva, ulkona käytettävä puku, joka käsittää puseron kanssa käytettävän hameen, joskus kokopuvun sekä yhdenmukaisesti valmistetun päällystakin.

Kävelypukua suosivat naiset etenkin englantilaisissa maissa, mutta melkein joka vuosi muoti suosittelee sitä yleisestikin käytettäväksi. Kuosiltaan kävelypuku on useimmiten 'tailor made', toisin sanoen räätälin valmistamaa mallia, jolloin takissa on miehentakin mallinen kaulus ja rintakäännökset, suorat hihat ja se on muutenkin suoraviivainen ja asiallinen vain suurin piirtein noudattaen yleistä muotia esim. selän leikkauksessa ja hameen pituudessa.

Kävelypukua käytetään meillä joko ns. välipukuna siirryttäessä talvivaatteista kesävaatteisiin tai kesäisenä ulkopukuna. Matkailupukuna kävelypuku on erittäin käytännöllinen, usein puseroa vaihtamalla saa sen pysymään siistin näköisenä, sillä voi esiintyä kaikkialla, mihin matkailijat yleensä joutuvatkin, ja sen päälle voi helposti pukea ulsterin tai sadetakin laiva-, auto- ym. muilla matkoilla. Tavallisissa oloissa on kävelypuku vain ulko- ja aamupäiväpuku. Hattua ja takkia yltänsä riisumatta voi kävelypukuisena esiintyä aamupäivävastaanotossa."(En voi olla sanomatta -kaikella lämmöllä- että jos Wille olisi ollut nainen 1950-luvulla, hän olisi aivan varmasti näyttänyt juuri tuolta!)

Olen aina vain suuremmassa määrin ihastunut 1950-luvun muotiin (aiheesta lyhyesti suomeksi ja pitkästi englanniksi). En todellakaan aio luopua kahisevasta tuulipuvustani tai tavastani ottaa vieraita vastaan tukka villisti pörröttäen ja kotihousut polvista pussittaen, pidän käytännöllisistä ja rennoista vaatteista aivan liikaa. Mutta pieni osa minusta haluaisi siirtyä ajassa viisikymmentä vuotta taaksepäin, sillä silloin naisten pukeutuminen oli mielestäni kaunista, huoliteltua ja ennen kaikkea hyvin naisellista.

Keväisin saattaa monille iskeä halu laihduttaa. Jos se ei muuten iske, niin lehdistä ja/tai televisiosta kyllä jokainen huomaa että viimeistään heti pitäisi olla rantakunnossa (eikä sillä tarkoiteta uimataitoa). Laihduttaminen tunnettiin myös vuonna 1953, ja Emännän tietokirja kertoo aiheesta seuraavasti:

"Ruumiin ravinnontarve lasketaan kaloreissa. Yhdellä kalorilla tarkoitetaan sitä lämpömäärää, joka kykenee lämmittämään litran vettä 1°C. Jos ruumis saa enemmän ravintoa kuin tarvittavan kalorimäärän kehittyminen vaatii, asettuu ravinnon ylijäämä ruumiin kudoksiin ja aiheuttaa vähitellen liikalihavuutta. Kun taas ruumis saa liian vähän ravintoa, kuluu ruumiin vararavinto lämpökalorien kehitykseen ja seurauksena on laihtuminen.

Henkilöiden, jotka tahtovat laihduttautua, on pyrittävä vähentämään kaloririkkaimpien ravintoaineiden käyttöä ja samalla harrastamaan liikuntaa entistä enemmän, esim. hiihtoa talvisin murtomaalla ja kesäisin uintia.

On hyvä muistaa, että monin verroin edullisempaa on lisätä juuri liikuntaa ja ruumiillista työtä kuin ryhtyä vähentämään aterioita. Monipäiväisiin paastoamisiin ei saa ryhtyä. Sellainen voi aiheuttaa moninaisia mahalaukun sairauksia, joskus hyvinkin vaarallisia. Lisäksi ulkomuoto kärsii huomattavasti.

Jos on vähääkään syytä epäillä jotakin sisällistä elimellistä vikaa, esim. sydämen tai keuhkojen heikkoutta, ei ole syytä ryhtyä laihduttautumaan ennen kuin on neuvotellut asiasta jonkun lääkärin kanssa. On nähty surullisia seurauksia, jopa kuolemantapauksia, umpimähkään ja liiaksi laihduttamalla heikontuneen ruumiin sortuessa liian helposti tautien uhriksi."


Maltilla siis, ystävät kalliit!

Aikakauteen varsin sopimattomasti päässäni soi jatkuvasti Leveragen Twilight Symphony. Oikein kiva biisi, tykkään kovasti, mutta aion silti yrittää häätää korvamadon hauskalla nettiradiolla.

Ai niin, aiemmat ohjeet emännälle löydät täältä.

12 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Sä oot Hehku ihana! ^_^ Kiitos!!

Hehkuvainen kirjoitti...

Oletan että paketti oli mieluisa. Ole hyvä. ^_^

Keijukammarin Tanja kirjoitti...

Mie täällä hyppelehdin riemusta! Kiitos Hehku-muruseni, kiitos miljoonasti!! Tässä kuumeisesti odotan, että pääsen testaamaan tuota ihanan tuoksuista ainettä käpäliini, on hieman kankeaa oltuaa postilaatikossa koko päivän!

Hehkuvainen kirjoitti...

Ihanaa, jos ilahduit :). No varmasti on aine vähän hyytynyttä :D. Melko tämäkkää se on kyllä huoneenlämpöisenäkin, että koita rapsutella... ja riittoisaa se on kanssa!

Elegia kirjoitti...

Ihana kävelypuku! Tunnustan tässä salaisesti, että käytän joistakin vaatekokonaisuuksistani nimeä kävelypuku (vaikka eivät siis oikeasti sellaisia olekaan ainakaan 50-luvun tyyliin, vaikka pidänkin siitä tyylistä).

Niin ja kotona viihdyn minäkin vain ihan verkkareissa (kaksi raitaa!) ja jossain t-paidassa.

Naurattaa tuo wanhan ajan kirjoitustyyli ihan mahottomasti. Etenkin tuossa laihdutusjutussa se tulee hyvin ilmi :D

Wille kirjoitti...

Kiitos! Jos alkaisin 50-luvun naiseksi.

Johanna kirjoitti...

Laihduttautumalla xD
Oliko tässä joku huoli siitä että saan sydärin ennen kuin painan maagiset 65 kiloa? :D :D

Hehkuvainen kirjoitti...

Elegia: oh, salainen tunnustus :o. :D Minulla ei ole kävelypukua - ei oikeasti eikä leikisti. Mutta toki pitäisi olla! Minäkin tunnustan salaisesti, että minulla ei ole edes essua! Kamalaa. Huono emäntä kun ei edes essua löydy... vakava puute.

Wille: ole hyvä! Jos et kuitenkaan alkaisi, kun olet ihan hyvä noin :).

Johanna: naureskelin myös tuolle laihduttautumiselle :D. Toivottavasti et saa sydäriä. Ja tuskinpa, eiköhän sinun projektisi ole ihan terveellinen ^_^.

Hannele kirjoitti...

Juuri tuollaisen kävelypuvun kaivoinkin esiin, ja laitoin talvikävelypuvun naftaliiniin odottamaan ensi vuotta :D Ja laihduttautua tarttis, juu..........

Mustikkamaa kirjoitti...

Laihduttamiseen ja lehtiotsikoihin "rantakuntoon" liittyen - kyllähän ne hylkeetkin on rantakunnossa... ;P

vaiskai kirjoitti...

Vai että ihan kävelypuku. Kylä se vaan pakkaa naillä leveysasteilla mennä sille tuulipuku ja korkokengät linjalle. Valitettavasti :)

Hehkuvainen kirjoitti...

Hannele: olet ajan tasalla, lady :D.

Mustikkamaa: erinomaisen loistava pointti!

Vaiskai: tuulipuku ja korkokengät on erikoinen yhdistelmä :o. Näillä leveyksillä on tosiaan pakko pukeutua välillä vähemmän tyylikkäästi, jos haluaa pysyä kuivana ja lämpimänä.